Zioła owsa są doskonałym źródłem błonnika, a także oferują witaminy, minerały i inne zdrowe związki. Podobnie jak inne pokarmy roślinne, zioła owsa mogą pomóc zwiększyć spożycie składników odżywczych zwalczających choroby. Potencjalne korzyści obejmują obniżenie ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i raka, zwiększenie wchłaniania żelaza i promowanie sytości, czyli pomaganie w odczuwaniu sytości przy mniejszej ilości kalorii. Jako członek rodziny traw, owies jest doskonałym źródłem beta-glukanu rozpuszczalnego błonnika . Inne dobre źródła są żyto i jęczmień , które mają podobną zawartość betaglukanu jak owies. Beta-glukan w owsie może mieć szczególne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego .

Ziele owsa i odżywianie

Owies ma naturalnie niską zawartość tłuszczu, a wysoką zawartość białka i błonnika, minerałów i witamin.

W porównaniu z innymi ziarnami, owies jest wyższy w białku i błonniku, niższy w skrobi i kaloriach oraz bogatszy w witaminy z grupy B i minerały, takie jak żelazo i cynk. Owies jest również bezglutenowy, co czyni go zdrowym wyborem dla osób z wrażliwością na gluten.

Owies ma naturalnie niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka i błonnika, minerałów i witamin. W porównaniu z innymi ziarnami, owies ma więcej białka i błonnika, mniej skrobi i kalorii oraz jest bogatszy w witaminy z grupy B i minerały takie jak żelazo i cynk. Owies jest również bezglutenowy, co czyni go zdrowym wyborem dla osób z wrażliwością na gluten.

Ziele owsa i zdrowie serca

Dowody wskazują, że beta-glukan może zapewnić kilka korzyści dla zdrowia serca. Beta-glukan owsa może obniżyć całkowity cholesterol i „zły” cholesterol LDL, jednocześnie zwiększając „dobry” cholesterol HDL. Może również obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

W jednym z badań stwierdzono, że spożywanie beta-glukanu z owsa codziennie przez rok obniżyło poziom cholesterolu LDL we krwi o 10% u osób z wysokim cholesterolem.

Ponadto beta-glukan z owsa może pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru.

Czy owies jest lepszy niż inne źródła beta-glukanu dla zdrowia serca nie jest jasne, ponieważ badania porównywały owies z innymi źródłami, takimi jak jęczmień czy żyto. Jest prawdopodobne, że wszystkie są zdrowe.

Ziele owsa i zapobieganie cukrzycy

Cukrzyca to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki. Istnieją dwa rodzaje cukrzycy. W cukrzycy typu 1, Twoja trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. W cukrzycy typu 2, twój organizm nie wykorzystuje insuliny prawidłowo. Zdrowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika od dawna uważana jest za pomocną w zapobieganiu cukrzycy, ponieważ błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi. Owies zawiera rozpuszczalny błonnik beta-glukan, który według badań może być szczególnie pomocny w zapobieganiu cukrzycy.

Duże badanie wykazało, że u mężczyzn, którzy jedli najwięcej beta-glukanu, odnotowano o 40% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy w porównaniu z mężczyznami, którzy jedli najmniej. W przypadku kobiet redukcja ta wyniosła 27%. W innym badaniu odnotowano podobne wyniki.

Ziele owsa i zapobieganie rakowi

Badania wykazały, że beta-glukan owsa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. W jednym dużym badaniu ryzyko rozwoju raka jelita grubego było o 32% niższe wśród osób, które jadły najwięcej beta-glukanu z owsa w porównaniu z tymi, które jadły najmniej.

W metaanalizie, która połączyła wiele badań, stwierdzono, że spożywanie około 3 porcji całego owsa tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc. Chociaż mechanizm nie jest całkowicie zrozumiały, beta-glukan może zakłócać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych.

Inne badania sugerują, że beta-glukan z owsa może również pomóc w zapobieganiu nowotworom piersi i endometrium.

Jednak jest zbyt wcześnie, aby polecać otręby owsiane lub ekstrakty z owsa jako środki zapobiegawcze. Potrzebne są dalsze badania.

Inne korzyści płynące z ziół owsa

Zioła owsa są dobrym źródłem manganu i cynku, witamin B i E oraz błonnika, który jest rodzajem węglowodanów, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, promują regularność jelit i regulują poziom cukru we krwi.

W porównaniu z innymi ziarnami, owies jest wyższy w białko i błonnik, niższy w skrobię i kalorie, a także bogatszy w witaminy z grupy B i minerały, takie jak żelazo i cynk. Owies jest również bezglutenowy, co czyni go zdrowym wyborem dla osób z wrażliwością na gluten. A więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z ziela owsa przeczytasz tutaj.