Dieta cukrzycowa jest oparta na produktach spożywczych, które obniżają poziom cukru we krwi. Produkty dla diabetyków zawierają węglowodany złożone i po ich spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli.
Jakie produkty obniżają poziom cukru w organizmie
Należą do nich produkty pełnoziarniste. Są to płatki, kasza oraz pieczywo razowe i żytnie.
Ponadto znajdują się tu warzywa, takie jak pomidory, szpinak, kalafior, cukinia czy też kapusta kiszona.
Przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma i goździki także posiadają właściwości obniżające poziom glukozy. Można je używać na codzień, co z pewnością korzystnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.
Wskazane jest picie naparów z ziół dostępnych w aptece. Mogą to być mieszanki ziołowe w skład których wchodzą takie zioła, jak mniszek lekarski, pokrzywa czy morwa.
Produkty dla cukrzyków
Do produktów wskazanych w diecie cukrzycowej należą chude wędliny, chude mięso i chude ryby. Należy unikać słonych wędlin oraz żółtego sera.
Osoby, które musza spożywać produkty obniżające cukier, a lubią słodki smak, mogą zakupić w aptece lub w sklepie ze zdrową żywnością specjalne słodycze dla cukrzyków.
W takich ciastkach czy czekoladach, został wyeliminowany cukier. Zastąpiono go zdrowymi, naturalnymi substancjami słodzącymi, takimi jak ksylitol i erytrytol. Najlepsze propozycje są tu.
Substancje te mogą być wykorzystane w kuchni diabetyka. Można nimi dosładzać napoje i dodawać je do ciasta zamiast cukru.
Poza dietą konieczna jest terapia w cukrzycy, czyli regularne przyjmowanie leków, które przepisał lekarz diabetolog.