Duży odsetek społeczeństwa narzeka na problemy gastryczne. Niekiedy jest to uciążliwa zgaga, innym razem niestrawność powodująca ostry ból brzucha i biegunkę. Z pewnością, każde dolegliwości ze strony układu pokarmowego są niezbyt komfortowe. Powinny one jednak zapalić w naszej głowie lampkę i zaprowadzić nas na dobre tory racjonalnego żywienia.
Jak zapobiegać dolegliwościom gastrycznym?
Mówi się, że znacznie łatwiej zapobiegać niż leczyć. Podobnie jest w przypadku nieżytu układu pokarmowego. Oczywiście, można każdorazowo sięgać po naturalne zioła na żołądek, leki czy inne suplementy, jednak może lepiej przypatrzeć się po prostu swojej diecie? Warto wprowadzić kilka zasad do swojego jadłospisu. Po kilku tygodniach ich przestrzegania z pewnością zauważymy różnicę – w samopoczuciu oraz częstotliwości pojawiania się problemów żołądkowych. Przede wszystkim, należałoby do maksimum wykluczyć z diety cukier i sól. Dodatkowo zamiast smażyć, lepiej sięgać po parowar.
Stosowanie ziół w leczeniu stanów zapalnych jelit
Oczywiście, istnieją choroby układu pokarmowego, na które nawet zdrowa dieta nie do końca ma wpływ. Zazwyczaj łagodzi ona objawy, jednak nie likwiduje przyczyny występowania danej przypadłości. Wówczas należy w konsultacji z lekarzem obrać ścieżkę leczenia farmakologicznego, które może być wspierane ziołami na żołądek czy jelita – miętą, szałwią, rumiankiem. Połączenie medycyny tradycyjnej z konwencjonalną daje w tym wypadku zazwyczaj najlepsze efekty, choć nie wszyscy lekarze są tego samego zdania.