Zlewka to ogólnie cylindryczny pojemnik z płaskim dnem. Większość ma również małą wylewkę, która pomaga w nalewaniu. Zlewki są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów, od jednego mililitra do kilku litrów. Co z pewnością jest ogromną zaletą dla każdego użytkownika zlewek.
Zlewki laboratoryjne – po co się je stosuje?
Zlewki standardowe lub o niskiej formie zwykle mają wysokość około 1,4 razy większą niż średnica. Są to najbardziej uniwersalne cechy i są wykorzystywane do różnych celów – od przygotowywania roztworów i dekantowania płynów, przez przechowywanie płynów odpadowych przed ich usunięciem, aż po przeprowadzanie prostych reakcji. Krótko mówiąc, zlewki o niskiej formie będą prawdopodobnie używane podczas przeprowadzania każdego eksperymentu chemicznego.
Chemiczne zastosowanie zlewek
Płaskie zlewki są często nazywane krystalizatorami, ponieważ większość z nich służy do przeprowadzania krystalizacji, ale często są one również używane jako naczynie do stosowania w ogrzewaniu w gorącej kąpieli. Te zlewki laboratoryjne zwykle nie mają płaskiej skali.
Zlewkę odróżnia się od kolby tym, że ma proste, a nie pochyłe boki. Wyjątkiem od tej definicji jest lekko stożkowa zlewka zwana zlewką Philips. Większość zlewek w dzisiejszych czasach jest wykonanych z dobrej jakości, solidnego szkła. Zlewki są często wyskalowane, to znaczy oznaczone z boku liniami wskazującymi objętość. Na przykład zlewka o pojemności 250 mililitrów może być oznaczona liniami wskazującymi 50, 100, 150, 200 i 250 mililitrów objętości.